Rotterdam in gesprek

26-02-2018

Van 26 maart t/m 16 april voeren we i.s.m. Theater Rotterdam op vier maandagen, vier gesprekken op vier bijzondere locaties in Rotterdam.
Building Conversation geeft met verschillende gespreksvormen aandacht en zorg aan de manier waarop we met elkaar spreken. Net buiten de dagelijkse realiteit, de politieke actualiteit, los van bestaande spanningen, oplossingsdrang en effectbejag creëren we een ruimte waarin we onszelf willen oefenen in gesprek. Er is geen publiek, er zijn geen acteurs, er zijn alleen maar deelnemers.
Elk gesprek vindt plaats op een unieke locatie in Rotterdam. Voorafgaand word je op de locatie waar het gesprek plaats vindt ontvangen. Je loopt gezamenlijk naar de ruimte waar het gesprek plaats vindt. We sluiten elk gesprek af met een gezamenlijke maaltijd.
We nodigen je van harte uit om mee te doen aan:

Gesprek zonder woorden
Ma 26 maart – 19:00 uur

Het Gesprek zonder woorden is gebaseerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de Inuit, waarbij stamhoofden urenlang samen zitten, elkaar aankijken en niets zeggen. De intensiteit die ontstaat wanneer je wel naar elkaar kijkt, maar niets zegt, is enorm. Dit gesprek laat ons zien en ervaren wat de basis is van menselijk contact en brengt groepen op een hele directe manier samen.

Locatie: nog onbekend


Parlement van Dingen
Ma 2 april (tweede paasdag) – 14:30 uur

We zijn eraan gewend dat de mens spreekt, niet alleen namens zichzelf maar ook namens andere entiteiten: het heelal, het regenwoud, de dieren, de stad. Parlement van de dingen is geïntroduceerd door filosoof Bruno Latour die een pleidooi houdt voor het recht van het object. Tijdens het Parlement van de dingen onderzoeken we wat het voor ons Westerlingen betekent om als de dingen en vooral ook met de dingen te spreken.

Locatie: Zandwacht, Maasvlakte 2 (i.s.m. Observatorium)
Voor deze locatie is een bus geregeld. Vertrek: 14:30 uur vanaf Theater Rotterdam, Schouwburg


Agonistisch gesprek

Ma 9 april – 19:00 uur

Het Agonistisch gesprek is een gesprek geïnspireerd op de theorie van Chantal Mouffe en de praktijk van de Maori. De agonist is de tegenstander, niet te verwarren met de antagonist, de vijand. Tussen consensus en oorlog ligt een groot scala aan mogelijkheden waarin we elkaars tegenstanders kunnen zijn, daar moeten we gebruik van maken. Hoe brengen we gefixeerde standpunten weer in beweging?

Locatie: nog onbekend


Samen denken – een experiment
Ma 16 april – 19:00 uur

Samen denken – een experiment verloopt volgens de theorie en praktijk van de Amerikaanse kwantumfysicus David Bohm, waarbij wordt uitgegaan van de zelfregulerende werking van een groep mensen. Het gesprek heeft geen leiding, geen voorzitter, geen taboes en geen onderwerp. Een gesprek waarin chaos, frustratie en irritatie gezien mogen worden.

Locatie: nog onbekend

Tickets