Onmogelijk gesprek over seksisme ism LUCA

Wat is seksisme? Hoe worden wij daar, vanuit onze verschillende rollen, genders, perspectieven mee geconfronteerd? Wat zijn persoonlijke grenzen in een relatie tussen student en docent, onder studenten of docenten?

Vanuit een nood aan introspectie binnen de opleiding Beeldende Kunsten, campus Sint-Lucas Gent (LUCA School of Arts) voeren wij samen met hen een open gesprek waarin we op zoek gaan naar woorden voor moeilijke situaties die, expliciet of impliciet, te maken hebben met seksisme. We nodigen  alle studenten, medewerkers en docenten van de opleiding uit om mee te doen.
We gebruiken hiervoor het Onmogelijk gesprek over seksisme. Een gespreksvorm die is ontwikkeld om te praten over uitdagende onderwerpen vanuit persoonlijke ervaringen. We laten ons inspireren door de Jezuïeten die een gesprekspraktijk ontwikkelden om te spreken over abstracte begrippen. Een methode waarin je met elkaar vertraagt en persoonlijke ervaringen verbindt, door te schrijven, te lezen en samen te spreken.

Dit gesprek is een vertrekpunt om een gemeenschappelijke taal te vinden voor zaken die moeilijk bespreekbaar zijn, gekaderd binnen een onderwijscontext, maar die evengoed betrekking hebben op het maatschappelijk debat, zoals #MeToo en binnen het kunstenveld.

Er zijn nog geen nieuwe gesprekken gepland