Building Conversation met Matchbox in Rhein-Neckar (DE)

Sinds afgelopen januari zijn we weer te gast bij Matchbox en organiseren we samen met hen gesprekken. Onze samenwerking startte inmiddels drie jaar geleden tijdens het Demokratiefestival HAMBACH! Matchbox is een culturele organisatie die zich richt op de rurale omgeving en de inwoners hiervan betrekt bij toonaangevende kunstprojecten uit de eigen regio en de rest van Europa. We zijn trots dat we inmiddels een vaste partner zijn binnen het programma van Matchbox!

Dit jaar bestaat onze samenwerking uit twee delen en loopt tot en met september. In januari zijn we gestart met het eerste deel; een programma waarbij we iedere maand een ander online gesprek voeren. We wisselen de vormen Impossible Conversation en Distant Thoughts af. Deze keer gaan we proberen om nog meer mensen uit de regio bereiken om zo jongeren en ouderen uit verschillende dorpen met elkaar te verbinden.
Net als vorig jaar gaan we ook dit jaar op locatie onze gespreksvormen overdragen aan een groep jongeren. In augustus en september gaan we in Neustadt (an der Weinstrasse) en Weinheim een langere periode met de jongeren samen werken om zo de gespreksvormen Samen Denken – een experiment, Onmogelijk Gesprek, Agonistisch Gesprek en Parlement van de dingen aan het over te dragen. We werken deze weken vanuit het thema Where the collective meets the individual. Hoe gaan we om met individuele behoefte en vrijheid ten opzichte van wat het collectief aan ons vraagt?

Uit de groep jongeren van vorig jaar is een belangrijk deel nog steeds actief betrokken bij Building Conversation als gespreksleider. Het is bijzonder om te zien hoe betrokken de jongeren zijn en het belang onderschrijven om met elkaar het gesprek aan te gaan en ook in gesprek te blijven. Niet alleen maakt dit het een plek waar Building Conversation een sterke band mee heeft opgebouwd, de verbinding die de jongeren daar met elkaar zoeken maakt ook dat we onze praktijk verder kunnen overdragen en er eigen trajecten geïnitieerd kunnen worden waarbij wij dan meer op een afstand betrokken bij zijn.

c: Sarah Hähnle

Er zijn nog geen nieuwe gesprekken gepland

Matchbox is an extraordinary programme of artistic discourse, spanning theatre, dance, performance, visual art, music and literature that travels through the region and manifests itself in diverse ways. It appears, disappears, re-appears, continuing on its way while leaving traces. Matchbox is a format that relies on the spirit of discovery and love of participation by the audiences in the Rhine-Neckar region for its specific projects that are individually bound to places and local people and created by artists of international renown, thus radiating beyond provincial and national borders.