Ongemakkelijke Gesprekken: Ben ik wel bruin genoeg?

Ben ik wel bruin genoeg…om mee te praten over diversiteit?

Op je werk, het schoolplein en op de sportclub leeft onderhuids een vraag die lang niet altijd wordt uitgesproken. Ben ik te wit, te light skin? Niet zwart of immigrant genoeg? Wie mag er eigenlijk meepraten over diversiteit, discriminatie en inclusie?

Het liefst gaan we ongemakkelijke situaties uit de weg. Maar waarom eigenlijk? Door erover te praten kom je veel meer over elkaar te weten. Daarom organiseert het Tropenmuseum een nieuwe serie ‘ongemakkelijke gesprekken’.

// PROGRAMMA
In hoeverre is spreekrecht verbonden met huidskleur als het gaat over diversiteit en inclusie? Wanneer ben je ’te licht’? Kun je soms beter zwijgen en plaatsmaken voor iemand die spreekt uit (meer) eigen ervaring? Wat zijn de voorwaarden om mee te doen? Wanneer word je geacht juist wel je mond open te trekken?

• Introductie en gesprek onder leiding van cabaretier Leon van der Zanden.
• Deel jouw ervaring in een gesprek door Building Conversation, met Lotte van den Berg
• Performance Charmaine Noten en Sheralynn Adriaansz
• Borrel en napraten in De Tropen, Café en Restaurant

// KOMEN = MEEDOEN!
Beperkt aantal plaatsen, reserveer snel via de knop “tickets”.
Kosten: € 2,50

// HUH? Niet bruin genoeg?
Diversiteit en inclusiviteit maakt de tongen los. Toch hapert het gesprek ook regelmatig. Wie mag wanneer meepraten van wie? Er lijken ongeschreven regels te bestaan. Als iemand deze regels breekt ontstaan ongemakkelijke situaties. Soms groeit hiermee juist het onbegrip. Bijvoorbeeld door het gevoel ‘’niets meer te mogen zeggen’’ dreigen sommigen nu af te haken. Wat levert het op deze lastige vragen wel hardop te stellen? Kan dat eigenlijk wel? Kunnen we meer helderheid krijgen over ongeschreven regels? Hoe zorgen we ervoor dat we wel met elkaar in gesprek blijven over deze belangrijke onderwerpen?

Klaar voor een extra challenge? Neem vooral iemand mee die niet op jou lijkt en je wel eens zou willen spreken over deze vraag.