Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik wil het wel eens proberen.

Sheila Asefi, afkomstig uit Afghanistan, is buurtkok in de Modestraat. Voor Building Conversation heeft zij een aantal keren de maaltijd verzorgd. Ze deed mee met het Gesprek zonder woorden.

“Samen met de andere buurtkoks werd ik uitgenodigd om een keer mee te doen. Het was voor mij onduidelijk wat er precies ging gebeuren, maar ik dacht; ik heb het nog nooit gedaan, dus ik wil het wel eens proberen.

Alle deelnemers besloten gezamenlijk om het Gesprek zonder woorden een uur en een kwartier te voeren. De eerste 20 minuten vond ik heel moeilijk, ik kende niemand, behalve Fatima, een andere buurtkok. Na die 20 minuten zag ik mensen. Allemaal verschillend en met hun eigen verhaal, hun eigen gevoelens en ideeën. Er was een mevrouw die heel verdrietig was. Ik wilde haar troosten.

Van de meeste mensen kreeg ik veel informatie door, ook zonder woorden. Na afloop tijdens het eten kon ik mensen vragen stellen, de meeste informatie die ik door had gekregen klopte. Dat was heel bijzonder.

Mijn eigen verhaal heb ik gedeeltelijk kunnen vertellen. Ik ben lerares geweest in Afghanistan en hier in Nederland lange tijd social pedagogisch werker. Momenteel ben ik heel actief in de buurt en mijn kinderen en familie zijn alles voor me. Ik sta altijd voor iedereen klaar en dat kon ik tijdens het gesprek goed overbrengen. Mensen vertelden na afloop dat ze mij als heel vriendelijk, zorgzaam en behulpzaam hadden ervaren, ook zonder woorden.

Toen ik ’s avonds samen met Fatima naar huis liep, waren we een beetje giechelig, we moesten nog steeds een beetje lachen om het idee geen woorden te gebruiken. Ik was onder de indruk van de mensen die mee deden en dat er een plek voor mensen is waar je dit kunt meemaken. Het voelde goed en ik leerde tijdens het gesprek anders naar mensen te kijken. Je moet wel, je hebt geen woorden.

Twee weken later heb ik voor Building Conversation gekookt. Ik heb toen buiten op het Buikslotermeerplein aan voorbijgangers soep uitgedeeld en hen verteld over het Gesprek zonder woorden, hoe interessant het is en hoe anders. Ik heb mijn ervaring met hun gedeeld. Mijn blik is niet veranderd maar ik vond het een hele bijzondere ervaring die ik niet snel zal vergeten.”

Sheila Asefi over Gesprek zonder woorden