Amsterdam

Het stadstraject van Building Conversation in Zuid-Oost is verplaatst naar september 2020 wegens de Corona maatregelen.

Building Conversation Amsterdam

De stad Amsterdam is voor ons een uitdagende bio­toop. Building Conversation zet zich in voor een samenleving die in beweging is; waarin de lenigheid van denken beoefend wordt en gefixeerde standpun­ten en verhoudingen weer in beweging komen. Met performatieve gesprekken willen we het onderlin­ge begrip tussen mensen bevorderen en zo bijdragen aan het thema ‘leefbare stad’. Dit benaderen we op een inclusieve manier waarbij burgerschap, sociale cohesie en ecologisch bewustzijn belangrijke aan­dachtspunten zijn.

Amsterdam Zuidoost

In de maand mei staan we elke vrijdag met onze houten pop-up bar op een centrale plek in Amsterdam Zuidoost. Daar voeren we op diverse, niet alledaagse wijze, gesprekken met mensen die komen aanlopen. Dit kan een open vraaggesprek zijn, bijvoorbeeld door met een groep naar een kunstwerk te kijken en te delen wat je ziet, of door objecten in een vlak te plaatsen en van daaruit het gesprek te voeren. Elk gesprek kun je in- en uitlopen, een volledig gesprek duurt ongeveer een kwartier, het gesprek kan over van alles gaan en iedereen is welkom. Het laat je ervaren wat een andere manier van spreken met je doet.

In het laatste weekend van mei hebben we ons finale weekend. Dan organiseren we verschillende langere gesprekken op diverse locaties in de wijk. Deze gesprekken worden begeleid door mensen uit Zuid Oost die hier een vierdaagse training voor hebben gevolgd. Interesse? Kijk hieronder voor meer informatie.

Data

Vrijdag 1, 8, 15, 22 mei 2020
Finale weekend: 29 en 30 mei 2020

Locatie: wordt nader bekend gemaakt

Building Conversation – Javaplein Amsterdam Oost – foto Devanté Notopawiro

Trainingstraject gespreksbegeleider Zuidoost

Tijdens het trainingstraject tot gespreksbegeleider van Building Conversation maak je kennis met onderstaande gespreksvormen. Nadat je alle gesprekken hebt ervaren, kies je een van de gespreksvormen om je in te verdiepen en je eigen te maken. Tijdens een try-out en het finale weekend begeleid jij, samen een collega gespreksbegeleider, deze gesprekken.

De training bestaat uit (de bovengenoemde) vier vrijdagen, en het finale weekend.*

* Er zijn kosten verbonden aan dit trainingstraject. Wij zijn ook opzoek naar partners die een trainingstraject willen sponsoren voor deelnemers uit Zuidoost. Hiermee investeren organisaties uit de buurt in actieve en betrokken bewoners, die zich graag willen inzetten in het introduceren van nieuwe manieren voor het voeren van gesprekken.

Gesprekken

Agonistisch gesprek een gesprek als een choreografie over conflict en verhoudingen. Lees meer.

Gesprek zonder woorden een gesprek waarin je niet spreekt met elkaar, maar kijkt naar elkaar. Lees meer.

Samen denken – experiment geïnspireerd op de praktijk van kwantumfysicus David Bohm. Lees meer.

(On)mogelijk gesprek een gesprek over abstracte onderwerpen vanuit persoonlijke ervaring. Lees meer.

 

Building Conversation – Javaplein Amsterdam Oost – foto Devanté Notopawiro

Op de hoogte

Wil je als eerste op de hoogte zijn van nieuws over Building Conversation?

Abonneer je dan hier op de nieuwsbrief

Ondersteuning

Building Conversation wordt ondersteund door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds Podiumkunsten en BankGiroLoterijFonds.

 

Building Conversation geeft handvatten om met elkaar in gesprek te gaan en te blijven, ook als je een hele andere mening hebt. Bij de gesprekken rondom het witte vlak op straat zie je echt heel verschillende mensen deelnemen. Samen kom je tot een beeld waarbij wordt gedacht: hoe gaan we dit aanvliegen of hoe kijken we hiernaar? Ik vind het indrukwekkend om te zien dat je dan gezamenlijk een ander beeld van de toekomst kunt maken. Het geeft hoop, het verbindt mensen.

Krista 

over gesprekken op straat

Jörgen Gario

Jörgen Gario is lid van het Building Conversation collectief en gespreksbegeleider tijdens Building Conversation Amsterdam. Jörgen “UNOM” Gario, is deel van de eerste Poetry Circle, een platform voor jonge schrijvende performers en performende schrijvers, waarvan hij nu workshopdocent is. UNOM staat voor Untouchable Nobody Outplays Many. Op het podium vlecht hij muziek en poezie tot […]

 over

De grote waarde is dat mensen die eigenlijk nooit met elkaar praten, samengebracht worden om met elkaar in gesprek te gaan. Mensen gaan hele gevoelige discussies aan die normaal niet op straat gevoerd worden; discussies die je alleen in de media ziet. Bij Building Conversation zie je toch een dialoog ontstaan. Het zijn veel constructievere dialogen dan ik in mijn omgeving zie, waar mensen teruggetrokken zijn in hun eigen gemeenschap en het eens met elkaar zijn.

Kas 

over zijn ervaring als gespreksbegeleider

Elias Simonse

Elias Simonse is lid van het Building Conversation collectief. Hij is gespreksbegeleider tijdens Building Conversation Amsterdam. Een brandende vraag in het leven van Elias Simonse is ‘hoe leef je een (vol)waardig bestaan in een samenleving die gegrondvest is op de consumptie van het leven van moeder aarde en onze medemens’. Hij probeert zich bewust te […]

Ik kon meer in mijn eigen kracht gaan staan. Ook omdat ik veel meer plezier had gekregen in het (politieke) converseren. In plaats van mijn mening tegenover een andere mening te moeten stellen, begon ik het steeds meer te zien als een proces van samen reflecteren en daarin onderzoeken.

Salomé 

over de training als gespreksbegeleider

Obiozo Ukpabi

Obiozo Ukpabi is lid van het Building Conversation collectief. Zij is gespreksbegeleider tijdens Building Conversation Amsterdam. Obiozo werkt het liefst met groepen op het gebied van dialoog, conflicttransformatie en democratie en zoekt naar manieren om meer samenhang te scheppen tussen wat we weten, wat we voelen en wat we (durven) dromen – als individu en […]