A CURSE POEM

Bronnen
N.E.S.H.A.A. wil bewust omgaan met referenties en bronmateriaal en vindt het belangrijk om de bronnen die een inspiratie vormen tijdens het creatieproces te delen.

We delen graag het artikel “The day they levitated the Pentagon” van kunstenares en activiste Nadine Bloch. Honderden deelnemers, onder leiding van Abbie Hoffman, kwamen bijeen om een ritueel van exorcisme  uit te voeren en het Pentagon op te heffen, als protest tegen de Vietnamoorlog. Ze startten een procedure op om vooraf een vergunning te krijgen waarbij de autoriteiten er uiteindelijk mee in stemden dat het Pentagon “three feet” in de lucht zou worden gebracht.

Thank you for sharing Kobe Matthys.


At the centre of the world there is a fiction, a story as a hole to let the future in.

N.E.S.H.A.A.’s verhaal voor de toekomst is een vloekgedicht*: het vervloekt, roept emoties op, kijkt naar het verleden, hekelt wat er mis is gegaan en richt de blik op de toekomst. Wat voor verhaal wil er vandaag verteld worden? Welke personages, menselijk en niet-menselijk, komen te voorschijn?

Not Every Ship Has An Author (N.E.S.H.A.A.) is een samenwerking tussen Peter Aers en Obiozo Ukpabi van Building Conversation en kunstenaars Femke Gyselinck en Melissa Mabesoone. In het kader van A CURSE POEM verweven zij hun artistieke praktijken met elkaar. Daarbij begeven ze zich op de grens van performance, poëzie en participatie.

N.E.S.H.A.A. daagt het vooroordeel uit dat een verhaal één auteur heeft. Kan iemand een verhaal, dat door de tijd en gedachten heen wordt gedeeld, bezitten? Gedurende het onderzoeksproces van A CURSE POEM worden meer onderzoekers, kunstenaars, dichters en verhalenvertellers uit het verleden en het heden betrokken en worden bronnen gedeeld.

Op www.acursepoem.com vind je meer achtergrondinformatie en kun je zelf door onze bronnen bladeren. Je kan ons creatieproces ook volgen via Instagram @acursepoem.

* In de literatuurgeschiedenis vinden we de eerste vloekgedichten terug bij dichters als Ovidius en Enheduanna. Zij hanteerden een krachtige taal om te verwensen wat hen overkomen was. Vaak werden externe krachten of godheden aangeroepen om hen te versterken in het rechtzetten of wreken van deze gebeurtenissen.

Credits
A CURSE POEM is een samenwerking met Building Conversation en wordt ondersteund door kunstencentra Vooruit, KAAP, BUDA, workspacebrussels, het Østfold Internasjonale Teater en de Vlaamse Gemeenschap.

Met en door Peter Aers, Femke Gyselinck, Melissa Mabesoone, Obiozo Ukpabi, Bart Capelle, Eimi Leggett, Laureline Pattyn, Famke Dhont.

The day they levitated the Pentagon by Nadine Bloch.
Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op Waging Nonviolence.